Vrijwilligers

Home-Start

Ieder gezin maakt wel eens een periode door waarin het niet zo goed gaat: ziekte, moeilijkheden met de kinderen, weinig contact met vrienden en familie, gebrek aan geld of spanningen met de partner. Meestal kun je zulke problemen zelf oplossen. Maar soms is het een opluchting als iemand tijd heeft om te luisteren, of een handje helpt bij het goed regelen van praktische zaken. Een vrijwilliger van Home-Start kan zo’n steuntje in de rug bieden. Als vrijwilliger kom je een dagdeel in de week bij gezinnen thuis langs.

Onze vrijwilligers bieden de ouders tijdelijke ondersteuning bij de opvoeding vanuit hun eigen ervaring met opvoeden, door middel van praktische opvoedhulp en vriendschappelijk contact. Met jou als vrijwilliger is het netwerk van ouders tijdelijk uitgebreid. Je stimuleert het leggen en/of versterken van contacten met anderen en leert hen gebruik te maken van voorzieningen in de wijk die nuttig zijn voor ouders en kinderen.

Iets voor jou?
Home-Start is een preventief aanbod vanuit de gemeente in samenwerking met het Centrum voor Jeug en Gezin (CJG) en/of de sociale buurtteams. Lijkt het jou leuk om vrijwilliger te worden bij Home-Start? Bel of mail dan gerust naar de Home-Start coördinator bij jou in de buurt! 

Bekijk het filmpje over Home-Start

Moeders informeren Moeders

Als je moeder wordt, verandert er een heleboel. Of het nu je eerste kindje is of je hebt al meerdere kinderen. Ieder kind is anders waardoor er vraagstukken kunnen ontstaan bij de verzorging en opvoeding. Niet iedereen heeft familie of een goede vriendin in de buurt waar je dit mee kunt bespreken. Als aanvulling op het consultatiebureau is er daarom het programma ‘Moeders Informeren Moeders’ (MIM).

Iets voor jou?
Samen met een collega moeder bespreek je alledaagse vragen en deel je ervaringen die iedere moeder heeft. Deze gedeelde en herkenbare ervaringen laten je extra genieten van de leuke kanten van het moeder zijn. Als je je aanmeldt voor MIM (dit is gratis) krijg je een maatje die regelmatig bij jou komt of samen met jou en je kind erop uit gaat. Samen maak je afspraken over de frequentie van jullie ontmoetingen. Alles wat je met haar bespreekt blijft natuurlijk vertrouwelijk.

Ervaringsverhalen
Benieuwd hoe het is om mee te doen aan MIM? Hier lees je een ervaringsverhaal van een jonge moeder die met haar kindje meedoet aan MIM. De ervaringen van een vrijwilligster van MIM lees je hier.

Meer weten over Moeders informeren Moeders?
Icare JGZ biedt het programma MIM in Harderwijk, Ermelo en Oldebroek. 

Heb je interesse? Je kunt per mail contact opnemen met de MIM coördinator Maria van der Snee (m.vandersnee@cjgnoordveluwe.nl) of bellen met de Altide via 0900 88 33 (24 uur per dag) of het bespreken tijdens je bezoek aan het  consultatiebureau. Alvast meer weten? In onderstaand filmpje vind je ook veel informatie.

Bekijk het filmpje over Moeders informeren Moeders